Z ycia dworu

Pesto z niedźwiedziego czosnku - Krzywe Koło Gospodyń Miejskich

08 kwiecie 2014

Korzystając z chwili wolnego czasu postanowiłam rozpocząć sezon przetworów. Dziś niedźwiedzi czosnek. Moja plantacja rozrasta się na tyle bujnie, że mogę zaszaleć i przetworzyć kilka zielonych listków.

Oczywiście niedźwiedzi czosnek najlepszy jest świeży, prosto z grządki. Ale czas jego świetności jest niezwykle ograniczony - do ok. połowy maja. Można świeże listki zamrozić, tym samy zachowując obłędny aromat. Ale można też zrobić szybkie, bardzo proste i przepyszne pesto. 

Garść świeżych liści blendujemy podlewając oliwą z oliwek, tak aby wyszła w miarę luźna papka. Sól do smaku. Przekładam pastę do słoiczków, na wierzch wlewam oliwę, żeby nie dostało się powietrze i gotowe. Oczywiście można dodać orzeszki piniowe, prażony słonecznik i parmezan. Ale dla mnie taka czysta forma jest zdecydowanie najlepsza i najbardziej wszechstronna w wykorzystaniu.

A później puszczamy wodze fantazji kulinarnej i dodajemy nasze pesto do wszystkiego - makaronów, past, mięs itd.

smacznego! 

słoiczki pełne smaku

źródło kulinarnej rozkoszy...




Podziel si z nami swoj opini!

----
Hubertus 2014 rekord pobity -... - 19 listopad 2014
moje pomidory inspirują gwia... - 17 listopad 2014
Sosnowy Dwór w Teleexpresie ... - 09 wrzesie 2014
Słowo się rzekło - Sabina ... - 05 lipiec 2014
Mniszkowe wariacje - Krzywe K... - 14 kwiecie 2014
Pesto z niedźwiedziego czosn... - 08 kwiecie 2014
Rajd - Sosnowy Dwór (Polska)... - 07 kwiecie 2014
Rajd - Sosnowy Dwór (Polska)... - 27 marzec 2014
Nowy członek stada - Cry Hor... - 25 marzec 2014
18 marzec 2014 - Miły gest
17 marzec 2014 - Urodzinowy prezent
10 marzec 2014 - Panna Wiosna
11 luty 2014 - Śniadanko '14
30 stycze 2014 - Ferie zimowe 2014
17 stycze 2014 - Z tym ociepleniem klimatu to ...
16 stycze 2014 - Kropka
14 stycze 2014 - Święta Bożego Narodzenia 2013

----

Copyright © 2006-2009 SOSNOWY DWR. Wszystkie fotografie w serwisie objte s ochron prawn
na podstawie Ustawy o prawie autorskim i nie mog by publikowane i kopiowane bez pisemnej zgody autora